A Szakkollégiumban nemcsak a szakmai fejlődés, hanem a közélet is virágzik. Kis közösségünkben nagyon családias, összetartó légkör uralkodik.

A Jedlikben rendszeresen szervezünk közösségi programokat, miközben az egyetemi rendezvényeken is képviseljük magunkat. A bentlakóknak szervezett rendszeres program például az Ismerkedési est, a Mikulás est, a Jedlik Napok, a Farsangi buli és a Lekvár és Pálinkaest. Ezek mellett az öntevékeny körök rendezvényei, illetve egyéb események, mint egy-egy kézműves est vagy kosárlabdázás segítségével tudnak kikapcsolódni a bentlakók. Ezek mellett a hátsó udvarban rendszeresen tartunk szalonna vagy kürtöskalács sütést.

Persze néha előfordul, hogy csak összetalálkozunk az épületben és aztán hajnalban együtt fedezzük fel a várost.

Infrastruktúra

A Jedlik Ányos Szakkollégium az egyetemi városrész központjában található (öt percen belül minden fontosabb létesítmény elérhető), ami egy kertvárosi jellegű rész, ezért az udvaron gazdag flóra és fauna éli életét. Az udvar kiépített tűzrakóhellyel rendelkezik, ami jó idő esetén kerti sütögetések és összejövetelek helyszínéül szolgál. Maga az épület egy nagyobb családi házhoz hasonló, hiszen összesen 58 hallgatónak kell helyet adnia. Szobáinkat átlagosan két hallgató és egy láb lakja (2,19), amiből ki lehet számolni, hogy nagyrészt kétágyas szobák vannak az épületben. Ezen túl a szobákban hűtő és internet csatlakozási lehetőség növeli a komfortérzetet.

Az épületen belül folyosónként találhatók vizesblokkok (zuhanyzó, illemhelység), és szintenként egy konyha várja a gasztronómia terén kreatív embereket. Az épületben két közös helyiség található, a társalgó, és a tanuló, ezeken kívül gazdag felszereltségű könyvtár és számítógépterem áll a szakkollégisták rendelkezésére. A Szakkollégium könyvtári állományát a 2012/2013-as évben nagy mértékben bővítettük és ritka, fontos szakmai értekezésekkel és művekkel bővítettük ki. A számítógéptermünkben a normális felhasználói gépek mellett külön egy-egy mérnöki és informatikai munkaállomás várja a szakkollégisták. Előbbi a mérnöki szimulációk és számítások céljára hasznosítható míg utóbbi egy szakkollégiumi viszonylatban is egyedülálló nVidia Tesla kártyával rendelkező állomás, amely szakmai kutatások és fejlesztések céljára (pl. párhuzamos programozás) rendkívül alkalmas.

A Szakkollégiumnak saját csocsózó helysége van, ahol az itt lakók játszhatnak és kikapcsolódhatnak. Az asztalt 2012 nyarán felújítottuk, és ingyenesen használható. Az épületben mosási lehetőség is van, így a hosszú időtartamú itt tartózkodásnak sincs ilyen jellegű akadálya.

Múltunk

A Veszprémi Egyetem vezetése már az 1990-es évek legelején szorgalmazta egy veszprémi tudományos műhely létrehozását, ahol a hallgatók nyugodt körülmények között folytathatják tudományos munkájukat. Ennek a kezdeményezésnek eredményeképpen nyitotta meg kapuit 1991-ben a Jedlik Ányos Kollégium.

A folyamatos útkeresés, és a kor változó igényei vezettek ahhoz, hogy 2004-ben a lakók a szakkollégiummá válás mellett döntsenek. Ebben az évben rendeztük meg az első Jedlik Ányos Szakmai Napokat, amelynek célja elsődlegesen az volt – és most is az –, hogy a Jedlik lakói megoszthassák eredményeiket szakkollégista társaik és a szélesebb egyetemi közönség képviselőivel.