Jedlikről általábanJedlik Ányos

Jedlik Ányos (1800-1895) Szímőn született, később bencés szerzetes, majd akadémikus volt. Tevékenysége mind a természettudományok, mind az oktatás területén túlmutatott a puszta munkán, érdeklődő és kíváncsi szelleme a tizenkilencedik századi magyar innováció egyik jelképe.

Tudománnyal szemben mutatott alázatossága és embertársai iránti szerénysége követendő példát állít mindazoknak, akik szakterületükön valami újat, maradandót kívánnak alkotni.

A Pannon Egyetem róla elnevezett szakkollégiuma ezt a szellemiséget próbálja meg tovább örökíteni a jövő generációk képviselőinek, nyugodt környezetet és hátteret biztosítva az alkotó gondolatok megszületéséhez.

Találmányai

Jedlik Ányos elsősorban a fizika területén ért el kiemelkedő eredményeket. Általában az elektromosságtan területén elért eredményeit szokták megemlíteni, ezen a téren kiemelkedő felfedezése a dinamó-elv leírása, valamint az első villanymotor megalkotása. Ezen kívül számos berendezést készített el, kutatta az villanyvilágítást, a galvánelemeket, a nagyfeszültségű jelenségeket is.

Kevesen tudják, hogy Jedlik nem csak az elektromosságtan területén ért el kiemelkedő eredményeket, foglalkozott hőtannal, hullámtannal és optikával is. Nevéhez fűződik az optikai rács tökéletesítése, a szódavíz első előállítása Egy ehhez kapcsolódó anekdota szerint barátait egy meleg nyáron az általa "spritz"-nek nevezett itallal lepte meg, és mivel barátai között volt a nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc is, az ital a fröccs nevet kapta, amely azóta is hungarikumnak számít.

Jedlik munkásságáról bővebben a Jedlik Ányos Társaság oldalán olvashat a Kedves Látogató.